Dreptul Contravențional

Cauți un avocat bun în Dreptul Contravențional - Chișinău, Moldova? Sună la 079323330

Ce înseamnă „contravenție”,– fapta, acţiunea sau inacţiunea, ilicită, cu un grad de pericol social mai redus decât infracţiunea, săvârșită cu vinovăţie, care atentează la valorile sociale ocrotite de lege, este prevăzută de prezentul cod şi este pasibilă de sancţiune contravenţională. Avînd în vedere faptul că legiutorul/parlamentarii au stabilit că contravențiile sunt aceleași infracțiuni dar cu un grad mai redus de pericol este clar că au instituit și termenul de răspundere pentru săvîrșirea faptelor ilegale astfel unitatea terminologică „răspunderea contravențională”.

 
 

Răspunderea contravențională – este reacţia statului la săvârșirea unei fapte contravenţionale prin aplicarea de către organul împuternicit faţă de făptuitorul ei a constrângerii statale prevăzute de legea contravenţională, în modul şi în termenele stabilite de lege, în limitele sancţiunii contravenţiei comise, precum şi obligaţia contravenientului de a suporta sancţiunea aplicată.

www.avocatul-meu.md Avocat Moldova, Jurist Chisinau, Servicii Juridice, Consultatie Juridica, Servicii de avocat

Servicii avocat - Dreptul Contravențional

În cadrul procesului contravențional adică începînd cu momentul sesizării reprezentanților statului care deseori este poliția de către o persoană și pînă la emiterea hotărîrii de către instanța de judecată în vederea sancționării făptașului sau constatarea săvîrșirii unei ilegalități se numește agent constatator. Agentul constatator”,– este reprezentantul autorităţii publice care soluţionează, în limitele competenţei sale, cauza contravenţională în modul prevăzut de lege. Agentul constatator nu întodeauna este și polițist, conform codului contravențional agenți constatori poate fi și reprezentanți ai: inspectoratului ecologic, agenției de supraveghere în construcție, serviciul vamal, poliția, consiliul concurenței, etc.

În timpul pornii procesului contravențional împotriva unor acțiuni ilegale sau împotriva unei persoane concrete recomandăm asistarea persoanei de către un avocat specializat/profesionis în domeniul cauzelor contravenționale pentru a preveni abuzurile agenților constatatori sau de a furniza acestora informațiile necesare și probele ce dezvinovățesc persoana.

Totodată, în eventualitatea întocmirii unui proces-verbal și emiterea unei decizii de sancționare împotriva persoanei este necesar ca în termenul prevăzut de legislație să se conteste în instanța de judecată procesul-verbal împreună cu decizia de sancționare aceasta fiind unica cale de anulare a deciziei și prezentarea poziției de apărare la această etapă.

www.avocatul-meu.md Avocat Moldova, Jurist Chisinau, Servicii Juridice, Consultatie Juridica, Servicii de avocat

În eventualiatatea în care agentul constatator a întocmit procesul-verbal dar nu a aplicat sanțiunea acesta fiind de competența instanței de judecată persoana va fi citată direct de către instanță pentru a se prezenta și prezenta poziția sa de apărare.

Avocatul Marin Jalbă are obținut cîștig de cauză în proporție de 90 % în cadrul cauzelor contravenționale în care sa implicat de ceea vă recomandăm cu încredere să  ne contractați la etapa inițială în situația în care urmăriți protecția eficientă a drepturilor dumneavoastră.

Mai este necesar de menționat că conform ultimilor modificări la codul contravențional sa introdus procedura specială numită „procedura scrisă de examinare a cauzei contravenționale”, aceasta – se aplică tuturor cauzelor contravenţionale a căror sancţiune prevede mărimea amenzii nu mai mare de 300 de unităţi convenţionale ( o unitate este egală cu 50 lei) . Cauza contravenţională în procedură scrisă se examinează de instanţa de judecată în lipsa părţilor şi fără dezbateri orale. În cadrul asemenea procedure părțile sau clientul ca contestatar al sancțiunii prezintă instanței probele sale scrise (acte, foto, video, declarații, etc) și instanța de judecată examinează cauză fără a cita sau invita persoana care a contestat procesul-verbal cu privire la contravenție nici agentul constatator și nici un martor sau alte persoane.

Avocații noștri specializați în soluționarea și reprezentarea în cauzele contravenționale recomandă să solicitați expres instanței de judecată stabilirea procedurii publice sau invitarea părților în proces pentru a lămuri sau demonstra anumite fapte, poziții – o asemea cerere este posibilă și legală așa cum legislația contravențională/codul contravențional permite prezenta părților în cadrul procedure scrise.

O acțiune specială în cadrul procedurii contravenționale este și „ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport”, acțiuni despre care mulți conduicători auto sau persoane nu îl cunosc dar în urmă cărora pot fi foarte afectați economic.

Astfel, ridicarea provizorie a permisului de conducere este o – măsură de siguranță contravențională care constă în interzicerea temporară persoanei fizice de a conduce mijloace de transport prin ridicarea permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești asupra cauzei. În asemenea situații recomandăm clienților să contacteze un avocat specializat sau un profesionist în domeniu proceselor contravenționale pentru a consulta și asista persoana la examinarea demersului de către instanța de judecată astfel oferindu-vă o analiză juridică a evenimentelor și faptelor importante atît clientului cît și instanței explicînd că ridicarea permisului nu este necesară sau oportună deoarece procesul se poate desfășura și fără a fi ridicat permisului dar și ridicarea acestuia va împovăra financiar clientul și familia ultimului dacă permisul reprezintă o metodă dea-și asigura existența.

Avocații noștri specializați în dosare contravenționale și în proceduri de contestare a proceselor-verbale cu privire la contravenții recomandă invocarea următoarelor drepturi garantate de codul și legislația contravențională persoanelor supuse urmării contravenționale:

Foarte important este că în cadrul unui proces contravențional atît în fața agentului constatator cît și în fața instanței de judecată indiferent de care este aceasta: instanța de fond sau instanța de recurs (curtea de apel) să se administreze eficient și corect probatoriul. Probatoriul include procesul de administrare și prezentarea a probelor materiale și depozițiile martorilor sau altor persoane or, o hotărîrea de judecată obligatoriu va conține poziția celui vinovat sau pretins vinovat dar și probele invocate/prezentate de ultimul în cadrul procesului și cel mai important de ce acestea au fost respinse sau admise de către judecător.

Avocat Chișinău Moldova

Vă invităm să faceți cunoștință cu toate serviciile oferite de www.avocatul-meu.md. Noi oferim servicii de avocatură și suport juridic cetățenilor Republicii Moldova, companiilor autohtone, cetățenilor străini și companiilor cu investiții străine care activează în Republica Moldova. Mai mult, echipa noastră oferă aceleași servicii de calitate inclusiv cetățenilor Moldovei din diasporă stabiliți în țările din Europa.

Dreptul Civil

Dreptul civil este principala ramură a dreptului privat și reglementează relațiile sociale apărute între persoane fizice și juridice prin care se urmărește satisfacerea unor interese private.

Dreptul Penal

Structura multidisciplinară a echipelor și pregătirea profesională solidă a avocaților ne permit să oferim cel mai înalt nivel de asistență juridică în cazurile referitoare la încălcarea legislației penale.

Dreptul Familiei

Practica judiciară în dreptul familiei oferă servicii juridice în toate problemele dreptului familiei.

Dreptul Muncii și Protecției Sociale

Relațiile bune cu angajații sunt o parte vitală a succesului afacerii tale. Firma noastră oferă servicii în domeniul muncii adaptate nevoilor dumneavoastră.

Dreptul Migrațional

În domeniul dreptului migrațional noi acordăm consultanță și reprezentare pe următoarele problematici, și anume pentru emigranții și imigranții din Republica Modova

Dreptul Contenciosului Administrativ

Anularea actelor administrative ilegale adoptate organele administrative sau subdiviziunele unui organ administrativ de stat.

Dreptul Administrativ

Reglementările, dispozițiile și actele emise de instituțiile statului fie acestea de nivel central sau local.

Dreptul Contravențional

Obiectul de reglementare a dreptului contravențional constituie grupul relațiilor sociale ce apar în contextul soluționării cauzelor contravenționale

Dreptul Corporativ

Experiența vastă a companie noastre în domeniul dreptului corporativ a fost dobândită atât zi de zi, cât și în cadrul societăților economice naționale și de curând și cele internaționale.

Dreptul Concurenței

Legea concurenței este în continuă evoluție – creșterea complexității (atât la nivel național, cât și la nivel internațional), aplicarea individuală crescând semnificativ și în ultimii ani.

Dreptul Afacerilor

În domeniul dreptului afacerilor noi acordăm consultanță și reprezentare pe următoarele problematici, și anume: înregistrare, licențiere, suspendare, etc.

Dreptul Protecției Intelectuale

Asistență și reprezentarea în legătură cu: protecția proprietății intelectuale și a drepturilor de autor, încheierea contractelor specifice, etc.

Dreptul Comercial

Dreptul comercial este o sferă mai cuprinzătoare printre ramurile de drept si reglementează activitatea de producere și circulație a mărfurilor.

Dreptul Internațional

Relațiile între state, persoane și entități de naționalități diferite sunt reglementate de dreptul internațional.

Scroll to Top