Moștenirea imobilului
Cum devenim moștenitorii unui imobil?
Avocat Imobil Chișinău
Moştenirea este legală în cazul în care transmiterea moştenirii are loc în temeiul legii la persoanele rămase în viaţă, în ordinea şi în părţile determinate de lege. Moştenirea legală apare în cazul în care persoana decedată nu a lăsat testament, sau în cazul în care testamentul lăsat a fost declarat nul, sau când succesorul testamentar a decedat concomitent cu cel ce a lăsat testamentul, or dacă succesorul testamentar este nedemn.
Moştenirea legală poate coexista cu cea testamentară dacă defunctul a dispus prin testament numai de o parte a moştenirii lăsate sau dacă a dispus de întreaga masă succesorală şi există moştenitori rezervatari. Aceştia din urmă dobândesc rezerva succesorală, adică partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul potrivit legii, chiar împotriva voinţei defunctului, deci în calitate de moştenitori legali.
![www.avocatul-meu.md Avocat Moldova, Jurist Chisinau, Servicii Juridice, Consultatie Juridica, Servicii de avocat](https://avocatul-meu.md/wp-content/uploads/2021/03/house.jpg)
Cine pot fi moștenitori legali?
Conform Codului Civil pot fi 3 clase de moștenitori legali:
Clasa I – descendenţii
(fiii şi fiicele celui care a lăsat moştenirea, la fel şi cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi), soţul supravieţuitor şi ascendenţii privilegiaţi (părinţii, înfietorii) celui ce a lăsat moştenirea
Clasa II – colateralii privilegiaţi
(fraţii şi surorile) şi ascendenţii ordinari (bunicii, atât din partea tatălui, cât şi din partea mamei) ai defunctului;
Clasa III – colateralii ordinari
(unchii şi mătuşile) ai răposatului.
Ce este vocaţia succesorală legală?
Vocaţia succesorală legală este una dintre condiţiile dreptului de moştenire legală. Legea civilă nu prevede expres această condiţie, ea fiind o creaţie a literaturii juridice care îşi are izvorul în prevederile legale potrivit cărora sunt chemate la moştenirea, pe care o persoană decedată a lăsat-o în urma sa, rudele defunctului şi soţul supravieţuitor, cu condiţia să nu existe un testament.
Ce este nedemnitatea succesorală?
Potrivit prevederilor art. 1434 din Codul civil, atât moștenitorii legali, cât și cei testamentari, pot fi recunoscuţi nedemni și înlăturaţi de la moștenire pentru fapte săvârșite împotriva celui ce lasă moștenirea, confirmate prin hotărâre judecătorească. Acţiunile persoanelor care nu au atins vârsta de 14 ani, precum şi ale persoanelor declarate incapabile prin hotărâre judecătorească definitivă, nu pot fi considerate intenţionate şi, prin urmare, acestea nu pot fi decăzute din dreptul de a moșteni. Părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti care nu sunt restabiliţi în aceste drepturi la momentul deschiderii succesiunii, precum şi părinţii (adoptatorii) şi copiii maturi (inclusiv cei adoptaţi) care s-au eschivat cu rea-credinţă de la executarea obligaţiei de întreţinere a celui ce a lăsat moştenirea, dacă această circumstanţă este constatată de instanţa de judecată, nu pot fi succesori legali (conform alin. (2) art. 1434 din Codul civil).
În ce cazuri succesorul nedemn poate fi chemat la succesiune?
Succesorul nedemn poate fi chemat la moștenire, în cazul în care, după săvârșirea faptelor prevăzute de lege, a fost iertat de către cel ce lasă moștenirea. Iertarea trebuie făcută exprimînd acest lucru în mod expres în testament (conform art. 1436 al Codului civil).
Cine şi în ce termen poate să înainteze acţiunea de declarare a nedemnităţii?
Acţiunea privind declararea nedemnităţii succesorului poate fi înaintată în instanța de judecată de către orice persoană pentru care declararea nedemnităţii reprezintă un interes, inclusiv de creditorii celui ce a lăsat moştenirea, în termen de un an de la data deschiderii moştenirii (conform art. 1438 din Codul civil). În cazul constatării săvârşirii unei infracţiuni, termenul în care persoana poate înainta acţiunea se va calcula de la data rămânerii definitive a sentinţei de condamnare (art. 272 alin. (1) din Codul civil).
Ce se întâmplă dacă persoana a fost declarată succesor nedemn după ce a primit deja moştenirea?
Persoana declarată decăzută din dreptul la succesiune va trebui să restituie celorlalţi moştenitori tot ceea ce a primit în calitate de succesor, inclusiv fructele produse de bunurile primite. Cota succesorală a persoanei decăzute din dreptul la succesiune se împarte egal între ceilalţi moştenitori. (conform art. 1437 și 1439 din Codul civil). Prin urmare, moştenitorul nedemn va fi obligat să restituie moştenitorilor şi sumele băneşti obţinute din vânzarea bunurilor succesorale.
Ce se întâmplă dacă un moştenitor a încercat sau a omorât persoana care a lăsat moştenirea?
Moştenitorul este exclus, prin hotărârea instanţei de judecată, de la moştenirea defunctului, a cărui viaţă a suprimat-o. Pedeapsa civilă a nedemnităţii produce efecte relative, în sensul că succesorul nedemn este exclus numai de la moştenirea celui faţă de care s-a făcut vinovat de faptele prevăzute de lege, nu şi de la moştenirea altor rude care l-au moştenit pe defunct, în patrimoniul cărora poate regăsi, eventual, elemente ale patrimoniului celui faţă de care a fost nedemn. De asemenea, succesorul nedemn exclus de la moştenirea unei persoane îl poate reprezenta pe defunct, venind în locul şi gradul acestuia la moştenirea unui ascendent sau colateral privilegiat în grad de rudenie mai îndepărtat. De exemplu, fiul poate urca în locul şi gradul tatălui său faţă de care este nedemn pentru a-l moşteni pe bunicul său. În acest caz, succesorul nedemn nu exercită drepturi succesorale proprii faţă de cel în raport cu care este nedemn, ci drepturi ale acestuia faţă de succesiunea unei alte persoane sau terţ.
Când poate fi moştenitor copilul născut după decesul tatălui?
Cu toate că existenţa persoanei fizice începe din ziua nașterii, Codul civil recunoaște existenţa copilului din ziua conceperii cu singura condiţie de a se naște viu (art. 18, alin. (3) din Codul civil). Pentru a moşteni, persoana trebuie, în mod obligatoriu, să existe în momentul deschiderii succesiunii. Potrivit art. 57, alin. (1) din Codul familiei, copilul este proprietar al bunurilor moștenite. Dacă moştenitorul este conceput, dar încă nu s-a născut, împărţirea moştenirii se va face doar după naşterea lui şi după primirea certificatului de moştenitor, ţinându-se cont de interesele acestuia. Copilul va fi reprezentat de către părinţi sau, după caz, de către autoritatea tutelară. Împărţirea bunurilor între moştenitori fără a se ţine cont de interesele copilului, până sau după naşterea acestuia, poate fi contestată în instanţa de drept comun de către autoritatea tutelară, părinţi, înfietori sau tutore.
Cum se stabileşte data concepţiei copilului?
Persoana concepută la momentul deschiderii succesiunii se va considera moştenitor cu condiţia că se va naşte viu, indiferent de faptul că ulterior a decedat şi indiferent de termenul în care s-a aflat în viaţă (art. 18 alin. (3) din Codul civil). Copilul născut în timp de 300 de zile din momentul decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul (art. 47 alin. (3) din Codul familiei) ceea ce înseamnă că acesta indubitabil va moșteni după decesul tatălui. În cazul în care naşterea a fost prematură, se prezintă actele medicale care atestă acest fapt. Cu alte cuvinte, dacă copilul se naşte în termen de 300 de zile de la data deschiderii succesiunii, este moştenitor. Deci, moştenirea va fi deschisă până la naşterea copilului, însă împărţirea acesteia va avea loc după naştere.
Ce drepturi succesorale are soţul supravieţuitor?
Soţul supravieţuitor al persoanei care a decedat şi nu a lăsat testament poate avea vocaţie succesorală dacă la data deschiderii moştenirii avea această calitate, adică căsătoria era încheiată la organul de stare civilă. Se atenţionează că, potrivit art. 39 alin. (1) din Codul familiei, în cazul desfacerii căsătoriei la oficiul de stare civilă, aceasta încetează din ziua înregistrării divorţului, iar în cazul desfacerii căsătoriei pe cale judecătorească – din ziua când hotărârea instanţei judecătoreşti a rămas definitivă. Totodată, căsătoria desfăcută pe cale judecătorească până la data de 24.04.2001 (atunci când a intrat în vigoare Codul Familiei) se consideră desfăcută de la data înregistrării divorţului la oficiul de stare civilă.
Ce drepturi are soţul supravieţuitor dacă vine în concurs cu copiii proprii sau cu copilul dintr-o căsătorie anterioară a persoanei decedate?
Din textul alin. (1) al art. 1500 din Codul civil, se poate desprinde regula potrivit căreia, dacă la moştenire sunt chemate două sau mai multe rude din cadrul aceleiaşi clase, moştenirea se va împărţi în cote-părţi egale. Soţul supravieţuitor, copiii proveniți din orice căsătorie, cât și cei dinafara căsătoriei, la fel şi cei născuţi vii după deces, precum şi cei înfiaţi, fac parte din aceeaşi clasă de moştenitori, prin urmare au drepturi egale, în cazul moștenirii legale.