Întrebări frecvente
Ce primesc în schimbul onorariului achitat avocatului?
După furnizarea consultației cu titlu general asupra problemei dumneavoastră de către avocat și ulterior semnarea contractului de asistență juridică veți beneficia de următoarele servicii:
- Vei fi informat cu privire la strategia adoptată pe marginea litigiul/cazului dvs. pentru a o aproba de comun acord cu avocatul și/sau eventual a opera modificări în acțiunile ultimului înainte de a acționa în numele și interesele dvs.
- Avocatul va elabora și depune toate cererile/petițiile în numele dvs. către instituțiile publice sau private, persoane fizice sau alți subiecți.
- În situația beneficierii de asistența avocatului în vederea inițierii unei afaceri, achiziționării sau înstrăinării unui bun, negocierea unor contracte, soluționarea pe cale amiabilă a litigiului sau orice alt gen de asistență juridică, veți beneficia de consultațiile avocatului la orice etapă și timp solicitat.
- În situația unui litigiu judiciar (aflat pe rolul instanței sau îndreptîndu-se spre aceasta) avocatul va redacta și depune cererea de chemare în judecată, referința din numele pîrîtului, alte acte procesuale din numele clientului oricare ar fi calitatea procesuală a acestuia în toate instanțele judecătorești indiferent de nivel.
- Atât în cazul cauzelor civile, penale, contravenționale sau administrative avocatul are sarcina de a colecta și solicita de la client după caz și prezenta probe instanței de judecată, acesta fiind unul din principiile de bază ale activității noastre.
- La cererea clientului avocatul îl va reprezenta și în fața executorilor judecătorești
- La solicitarea clientului avocatul îl va însoți și în fața altor subiecți de drept public sau privat.
- Confidențialitatea absolută a tuturor datelor personale, financiare sau de orice alt gen devenite cunoscute avocatului după semnarea contractului.
În toate cazurile avocatul se obligă să presteze servicii asumându-și astfel obligații de diligență și nu de rezultat. Avocatul nu poate și nici nu promite rezultat în cadrul unei cauze sau consultații acest lucru este interzis de lege.
Informații importante pentru soluționarea cazului dumneavoastră
- Toate actele care vă aparțin urmează a fi păstrate de către dvs. în original.
- Salvarea tuturor email-uri, sms-urilor, conversații cu persoanele în litigiu sau cele conexe la fel și a pozelor foto.
- Consultarea unui avocat/consilier juridic înainte de a acționa unipersonal în special înainte de a semna acte/documente care dau naștere la obligații pentru dvs. sau vă eliberează de drepturi.
- Inițierea negocierilor de către dvs. cu partea în litigiu/conflict sau audierea dvs în cadrul instanței doar după consultarea uni avocat/consilier juridic.
Cum aveți de gând să mă țineți la curent cu evoluția cazului meu:
- Clientul va fi informat prin intermediul telefonului verbal sau prin sms, email despre toate acțiunile avocatului efectuate în numele și interesele clientului. Dacă anumite acțiuni nu au fost aprobate inițial cu clientul acestea vor fi coordonate cu ultimul la etapa necesară.
Care sunt obligațiile mele ca client al firmei dumneavoastră.
- După semnare contractului de asistență juridică achitați onorariul avocatului în termen de cel mult 3 zile prin intermediul transferului bancar sau depunere la ghișeu.
- Să informați avocatul în cazul în care decideți contractarea și a altor avocați sau specialiști pe marginea cazului.
- Să prezentați avocatului probele în cazul în care le dețineți sau să contribuiți la obținerea acestora după caz.
- Recomandabil: de a informa avocatul cu privire la acțiunile unipersonale ale dvs. pe marginea litigiului/cazului.
Care este primul pas după implicarea într-un accident rutier:
- Efectuarea pozelor fotografice din mai multe unghiuri a autoturismelor accidentate, a urmelor de frânare, ulei, poziționarea bucăților din plastic, sticlă sau alt gen care aparțin autoturismelor implicate în accident.
- Colectarea datelor de contact a cât mai multor persoane care au fost martorii momentului impactului sau alte circumstanțe ale accidentului pentru ca ulterior să fie citate în calitate de martori.
- IMPORTANT: înainte de semnarea schiței accidentului rutier verificați desenul pentru ca să corespundă cu situația de fapt (reală) în caz contrar indicați obiecțiile dvs. depistate la acel moment !
- Recomandabil: imediat în următoare zi să contractați un avocat în vederea sprijinirii colectării probatoriului ce demonstrează nevinovăția dvs după caz.
De ce să angajez un avocat dacă sunt parte vătămată în cadrul unui proces penal sau contravențional:
- În cadrul procesului penal acuzatorul de stat (procurorul) reprezintă interesele statului nu pe ale victimei nemijlocit ceea ce reprezintă o protecție indirectă a părții vătămate adică a dvs.
- Procurorul nu va solicita niciodată (doar dacă nu sunteți minor) repararea prejudiciului material și moral pe care la-ți suportat dvs.
- Procurorul va contesta sentința sau decizia instanței doar în partea laturii penale și nu și în partea laturii civile prin care se solicită repararea prejudiciului cauzat dvs.
- Procurorul nu va colecta probe ce demonstrează cuantumul prejudiciului moral pe care la-ți suferit.
- Procurorul nu vă va consulta cu referire la acțiunile dvs. procesuale pe care doriți și/sau trebuie să le efectuați.
Care este valoarea cazului/litigiului meu:
- Cât nu s-ar afirma că valoare unui caz se stabilește independență de prețul financiar al obiectului litigiului acest fapt nu este tocmai așa, fiecare caz reprezintă o valoare individuală pentru fiecare client în parte.
- Deseori chiar dacă obiectul litigiului are o valoare foarte mică și aparent se creează impresia că nu trebuie să se ducă o luptă extrajudiciară sau judiciară este greșit or, acest litigiu este mult mai important și anume din motivul că poate da naștere altor litigii sau drepturi părții oponente (ex: o amendă contravențională de 700-1200 lei poate da naștere unui litigiu în procedura civilă de reparare a daunelor materiale și în special morale în sumă de 10.000 lei).
- În cazul litigiilor dintre consumator și vânzător în majoritatea cazurilor valoarea cazului/litigiului nu o reprezintă doar bunul sau serviciul care se contestă dar și dobânzile de întârzie și penalitățile care ajung de ordinul unor sume impunătoare sau chiar și la nivelul prețului litigiului.
- Pe lângă valoare financiară a obiectului litigiului (ex: valoarea unei case, autoturism, sume financiare, prețul unor servicii, etc.) valoarea cazului este stabilită și de acțiunile procesuale care sau efectuat sau trebuiau efectuate până la adresarea către avocat or, respectarea unor termeni de prescripție sunt mai mult decât cruciali. Nerespectarea termenilor imperativi duc la pierderea dreptului de a cere apărarea dreptului încălcat (patrimonial sau nepatrimonial).
Ce pot să aștept să primesc în situația în care cazul meu nu se soluționează sau se soluționează în defavoarea mea:
- În cazul în care a-ți consumat toate căile de atac a deciziilor instanțelor moldovenești atunci după o analiză a probatoriului coroborată cu deciziile instanțelor puteți lua hotărârea de a depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
- Cu privire la onorariul achitat avocatului nu se restituire în cazul în care litigiul dvs. sa soluționat în defavoare or, avocatul depune maximum efort și diligență pentru reprezentarea intereselor dvs. dar nu garantează rezultat, judecătorii fiind independenți în hotărârile sale.
De ce să contractez un avocat dacă sunt agent economic:
- Dacă aveți angajat un jurist în statele de personal, contractarea unui avocat este necesară deseori la efectuarea unor tranzacții de proporții sau speciale. Or, avocații dețin o experiență diversificată având în vedere multitudinea clienților acestora și cuprind astfel domenii noi în care interveniți dvs. sau tranzacția care o efectuați pentru prima dată. Avocații au o experiență vastă în coordonarea și consultarea dvs. cu privire la o anumită tranzacție sau litigiu în instanță.
- În cazul în care nu aveți angajat un jurist în cadrul companie dvs. un avocat vă va oferi consultații juridice sau reprezenta în raport cu partenerii dvs sau autorități la cerere, ceea ce vă va permite achitarea avocatului în dependență de volumul serviciilor juridice prestate.
- Un avocat este necesar companie dvs. nu doar la apariția unui litigiu pecuniar dar în mod special la prevenirea litigiilor judiciare care impun cheltuieli majore.
- Deseori agenții economici au relații foarte apropiate cu partenerii săi ceea ce le inspiră un credit de încredere la semnarea contractelor fără a negocia dur anumite clauze contractuale care ulterior produc consecințe juridice serioase și obligă la plata unor despăgubire și prejudicii cu o valoare ridicată.
- În situațiile de litigiu conducătorii agenților economici reacționează nu tocmai cu o previziune asupra celor ce pot urma peste 6 sau 12 luni sau chiar mai mult or, un litigiu civil poate dura de la 4 luni până la 4 ani și mai mult după caz la fel, astfel unele circumstanțe și priorității se pot schimba în dependență de politica și interesele companie așadar, o decizie ulterioară de renunțare la acțiuni poate produce cheltuieli financiare în zadar, fiecare litigiu trebuie analizat și prin prisma rentabilității.